Achtergrond

 

Diverse Himalaya-trektochten in Nepal sinds 1990 hebben bij ons, de oprichters van de stichting Padme-Om, diepe indrukken achtergelaten:

Een prachtig land met vrijwel alleen zeer arme, maar opvallend vriendelijke, vrolijke, gastvrije mensen, die o zo graag vooruit willen, maar die dat uit geldgebrek niet kunnen. Zelfs de door de overheid betaalde schooltjes zijn dikwijls nog te duur, omdat de bijkomende leermiddelen, zoals boeken kopieën, schriften, pennen, schooluniform e.d. toch nog meer geld vergen dan zij kunnen betalen.

Dit betekent voor velen, dat het leven voor hen weinig perspectief te bieden heeft, tenzij zij een beetje geholpen worden. En het zijn beslist mensen om niet in de steek te laten, dus …….

vriendelijke, vrolijke, gastvrije Nepalese mensen.
mensen en mensjes om niet in de steek te laten.
ons 1e bezoek aan het hutje van Chhiring ('92).

In 1992 hebben wij Nima Chhiring Tamang met zijn gezin geadopteerd,een Buddhistische jongen, de armste uit zijn dorp, Syabrubensi, in noord-Nepal. (meer over Nima Chhiring verderop, bij Organisatie). Sindsdien hebben we aan meer kinderen beloofd om te proberen ook voor hen ondersteuning te vinden in Nederland. Uiteindelijk hebben we daartoe eind 2006 Stichting Padme-Om opgericht.

Naam

Om Mani Padme Om” is veruit de bekendste Tibetaanse mantra. Deze mantra betekent zoiets als “Zelfs in een modderpoel kan een Lotusbloem bloeien”.

Vrij vertaald: “Menselijk lijden bestaat wel, maar het blijft de moeite waard om de oorzaken ervan te bestrijden”.

Wij hebben de bestrijding er van op het oog en hebben dus voor het tweede deel van de mantra gekozen, ”Padme-Om”.

mantra "om mani padme om" in het Tibetaans

 
Enkele impressies    
hoog in de bergen
sprokkelhout dragende meisjes
Chhiring (’92)
Dholma Tamang
Tashi Tshering
Shange Karma
Bhuddiman Tamang
   
Missionstatement Achtergrond & Naam Onze kracht Fin. Middelen & ANBI Bestuur & Organisatie Terug naar boven
 
Missionstatement Achtergrond & Naam Onze kracht Fin. Middelen & ANBI Bestuur & Organisatie